tisdag 3 januari 2012

Gamla grejer - igen

För ett tag sen lade jag ut den här bilden på ett gammalt pannband jag hittade hemma hos mamma. Jag fick en fråga vad det är för material och det kan jag nästan svara på nu. Dom runda fina pluttarna på sidorna som jag nu inte kommer ihåg vad dom heter är av koppar, eller överdragna med koppar rättare sagt för det är nån slags ljus metall på baksidan. Länken tror vi ser ut att vara zink. Att resten är läder är jag i alla fall helt säker på.
Nu har jag lyckats tagit en bättre bild och även bilder på andra gamla hästgrejer.

Den här tingesten har jag hört två namn på: selkrok och lokbåge. Vilket som är rätt vet jag inte, kanske båda. Man ställde i alla fall den på hästens manke och drog tömmarna igenom hålen på sidorna.

Praktlokerna hängde man framför dom vanliga lokerna och satte fast på nåt vis när man skulle vara fin.
Det här är ett stångbett av trä. Jag har spekulerat med bruksfolk, som aldrig sett nåt liknande förr, om varför man använde det och vi tror att det kan vara på grund av kyla. Det är inte i brist på metallbett i alla fall för såna finns det gott om.
Morfar har berättat om dom andra grejerna och hur och när dom användes men jag har inte hört nåt om träbetten. Det finns flera stycken och det kanske räknades som allmän baskunskap.

Ja, det här var lite hästfinkläder från förr. Och som den bakåtsträvare jag är så tycker jag faktiskt att vissa saker var bättre förr.

Möblerna var snyggare också.

3 kommentarer:

Lars B Andersson sa...

Jo bönderna använde ju de lite finare seldonen när for till kyrkan om söndagarna, säkert ville de visa för varann hur förmöget hemman man hade, även om det inte var förmöget.. keeping upp appearance s a s. till vardags i arbetet hade man väl de vanliga seldonen.

Vintage House sa...

Kanonfina de la verkligen ner sin själ förr....
tack söta för dina ord,...
kram
sadnra

Hilla på My Woodhome sa...

Tänk vad kul det är att hitta gamla ting och sen hitta historia bakom!
Toppengillar!

Lika mycket att Teamet hittat intärnääät!!!

unger di kan dom!

Ha dä gött!!