onsdag 14 december 2011

Uppdatering

Fortfarande inget internet så nu har jag hackat pappas dator.
Julstämningen som hälsade på mig alldeles för tidigt på året har lyst med sin frånvaro nu när jag skulle haft nån nytta av den. Men igår fick jag en ordentlig dos när vi var på sonens luciakonsert. Katrineholms musikklasser är bara bäst. Allt dom gör är så otroligt proffsigt. Att det finns så många duktiga ungdomar.
Man blir alldeles varm i hjärtat.

På hästfronten är det lugnt, lite för lugnt.
Gawin och Carrå ska vara med på julklappshoppning till helgen. Då hör det till att man är utklädd. Tanken är att han ska vara smällkaramell. Vi får väl se hur vi löser det...

Jag tränar på med min pilbåge. Jag råkade visst i ett av mina impulsiva och okontrollerade ögonblick anmäla mig till SM i beridet bågskytte.

Släktforskningen på min farfars sida är nu klar. Alla kommer från samma by med omnejd ner till 1600-talet. Jag får vara glad att jag inte är mer vindögd, eller jag är ju faktiskt trots allt inte vindögd alls.

Vi har dock ett mycket stort frågetecken. Min farfars farfars far lär ha varit flykting från Finland. Enligt hörsägen ska han ha hittats i en havreåker vid "Mörtens" i Västra Höle, Rengsjö i Hälsingland. Där ska han ha stannat, byggt en liten stuga och haft några getter. Min farfars farfar Gustaf föddes där år 1850.
Men det finns inte en endaste finne som stämmer ens någolunda in på det här i dom officiella källorna och farfars farfars far står som fader okänd.
Att denne finländske förfader har funnits tror vi absolut men har hört att han gömdes p g a att han var flykting och då finns han väl inte på papper.
Generationerna efter har förökat sig duktigt så han har en stor släkt efter sig.

Om någon väl bevandrad i Rengsjös historia mot all förmodan läser det här och vet något om den här killen från Finland är jag mycket glad om ni hör av er.
Man kan väl ändå inte hålla en människa hemlig i Höle!

1 kommentar:

Lars B Andersson sa...

Nä jag tycker ju att det borde finnas i folkminnen bland gamla Rengsjöbor något som reda ut denna gåta. Ett tips är att uppsöker ditt närmaste bibliotek och genom dem ber att få fjärrlåna någon bok om Rengsjö som något kan stå i.
spännande med pilbågsskytte förövrigt och till häst dessutom