fredag 3 februari 2012

Det är vinter i februari!


Det är -9 grader och solen skiner över ett gnistrande vackert landskap med ett snödjup på ca 3-4 cm. Det är vinter.

Det är knappt så man vågar sig ut på internet en sån här dag när våra sociala medier svämmar över av förfasningar.
Det är minusgrader i februari! I år igen! Chockerande!

Det börjar redan vid första snöfallet för säsongen, det där som i alla fall aldrig ligger kvar.
 "-Nej, nej, inte snööö!!!" vrålas det ut på Facebook-statusarna så fort det flyger några vita knappt identifierbara föremål i luften. På en och annan status synes ett "HURRA!" som till 99 % tillhör någon som antingen kommer från eller bor norr om Dalälven, vilken då genast kommenteras med väldigt många och panikslagna
"-NEEEJ, inte snö...!!!:((" följt av det helt logiska och mest intelligenta argumentet av alla "-Jag vill ha vår!!!"

Jag tycker helt allvarligt, och det står jag för, att det är skrämmande att tillsynes helt normalintelligenta människor som rör sig fritt i vårt samhälle, sköter arbeten, fostrar barn, har körkort, bidrar till vårt lands föreningsliv etc, etc tror att det blir vår bara för att det låter bli att snöa. Riktigt skrämmande!

Det blir inte vår i december för att det inte snöar, det blir vår när det är vår hur mycket eller lite snö det än har kommit under vintern. Vår är en årstid inte ett mått på snödjupet!

Det kommer ju oftast inte så mycket snö här nere förutom de två tidigare vintrarna som har varit de bästa och faktiskt helt normala. Det kom hela flera decimeter att förfasas över och de som förfasas mest är oftast de som bor i lägenhet och riskerar att få skotta balkongen en gång och villaområdesbefolkningen med en hel garageuppfart att köra på med sin snöslunga.
Märkligt nog är det väldigt många av dessa som åker på fjällsemester. Jag brukar då irriterande nog fråga om det inte väldigt besvärligt med all snö och får tillbaka en oförstående blick och ett frågande ansiktsuttryck. Jamen, på fjällsemesterorter som Sälen, Åre osv är det ju snö. "-Jaa...?" Och det borde ju vara ännu mer besvärligt att vara där det är flera gånger mer snö än i Sörmland. "-Nää..."
Det är nu man ibland kan skönja ett litet försök till tankeverksamhet.

Hur ofta hör man talas om snökaos norr om Gävle? I vår huvudstad är det snökaos när det kommer en hel centimeter och naturkatastrof vid två. Om det inte blir snökaos i de delar av landet där det faller mest snö kan det kanske logiskt sett inte bero på snödjupet och det är också den större delen av landet.
Om man tittar på kartan ligger faktiskt inte Stockholm i mitten av Sverige. Sverige består till ca två tredjedelar av den skrämmande obygden Norrland, den som finns där i mörkret utanför fjällsemesteranläggningarna.


Ja ja... det isar igen mer här nere och det är ju besvärligt det, riktigt besvärligt. Men det är sånt man slipper när det är riktig vinter med några decimeter snö och torr härlig kyla.

Jaa då, jag generaliserar friskt och jag vet förstås att det finns undantag så det behöver jag inte upplysas om. Jag har även varit med om snöfall som på olika sätt begränsat mig så sådana exempel behöver inte heller dras. Jag har till exempel blivit kvar på en fjällsemesterort eftersom den snön som föll gjorde att endast antennerna på biltaken stack upp. Det tog några dagar att röja upp efter det snövädret så under tiden roade vi oss med att åka skidor från hustaket.

Slutgnällt för idag!
Nu kommer min vänlista på Facebook säkerligen att minimeras.
Men det skiter man väl i.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tummen upp för dina kommentarer. Så talar en äkta norrlänning....

Knarret under kängorna, kristallerna i ögonfransarna efter en ridtur.
Den härliga känslan när tårna tinar samtidigt som du blåser på den varma chokladen.
Vinterkramar från Vittorp

Team Åsgård sa...

Tack och Kram!

Anonym sa...

Hmmm! Måste ju lämna en kommentar på detta eftersom jag verkar vara ett sånt där undantag som bekräftar regeln. Bleking som jag är. För tillfället gnäller jag lite över att det är för lite snö. Till arbetskompisarnas stora förvåning. I Nyköping är det ju mkt mer snö än här och dom tycker jag ska vara glad! Håller meddig helt o fullt. På vintern ska det vara snö! Februari är en vintermånad!
Pia

Team Åsgård sa...

Och där fick jag så jag teg eftersom det undertiden jag skrev det där blev snökaos på E4:an norr och Gävle. Typiskt... Ha ha!
Skönt att det finns fler undantag än du min käre vän;)